BRONSITA CRONICA, EMFIZEMUL SI OBSTRUCTIA CAILOR RESPIRATORII


Bronsita cronica si emfizemul sunt doua procese distincte prezente cel mai frecvent împreuna la pacientii cu obstructie cronica de cai respiratorii. Diagnosticul bronsitei cronice se face prin anamneza, obstructia cronica a cailor respiratorii fiind evidenta clinic, iar emfizemul, în cele mai multe cazuri, putând fi diagnosticat cu precizie prin CT de înalta rezolutie si prin examinarea histologica a sectiunilor printr-un plamân întreg fixat la sfârsitul inspirului. Desi relatiile dintre caracteristicile clinice, alterarile functionale si modificarile morfologice au fost studiate ani la rând, nu au putut fi stabilite criterii clinice uniforme si sigure.

DEFINITII Bronsita cronica reprezinta o afectiune asoci+ata cu secretia exagerata de mucus la nivel traheobronsic, suficienta pentru a produce tuse cu expectoratie cel putin 3 luni pe an, mai mult de 2 ani consecutiv. Bronsita cronica simpla descrie starea caracterizata de producerea unei spute mucoase. Bronsita cronica mucopurulenta este caracterizata printr-o sputa purulenta persistenta sau recurenta în absenta unui proces supurativ localizat, precum bronsiectazia. Deoarece se poate asocia sau nu cu un grad de obstructie, evaluat prin intermediul capacitatii vitale fortate, se distinge o noua subclasa, bronsita cronica obstructiva. Mai exista un subset de pacienti care au bronsita cronica si obstructie, care asociaza dispnee intensa si wheezing la inhalarea unor agenti iritanti sau în timpul infectiilor respiratorii acute. Acesti pacienti sunt etichetati ca având astm infectios cronic sau bronsita cronica astmatiforma. Deoarece reversibilitatea obstructiei cailor aeriene odata cu tratamentul bronhodilatator si ameliorarea inflamatiei este considerabila, dar nu completa, si deoarece apare hiperreactivitatea cailor respiratorii la stimuli nespecifici, se poate crea confuzia între acest grup de pacienti si cei cu astm, care pot asocia obstructie cronica a cailor respiratorii (Diferentierea se face pe baza anamnezei si a starii clinice. Pacientul cu bronsita cronica obstructiva are antecedente îndelungate de tuse cu expectoratie, cu aparitia mai târzie a wheezing-ului, în timp ce pacientul astmatic, cu obstructie cronica, are un trecut îndelungat cu wheezing, cu debutul recent al tusei cu expectoratie.

Emfizemul se defineste ca distensia permanenta, anormala a spatiilor aeriene distal de bronsiolele terminale, cu distrugerea septurilor alveolare. Boala pulmonara cronica obstructiva se defineste ca starea în care exista obstructie cronica data de bronsita cronica sau/si de emfizem (vezi mai jos). Desi gradul obstructiei poate fi mai redus când pacientul nu are o infectie respiratorie si poate fi ameliorat partial de medicamente bronhodilatatoare, exista totdeauna o obstructie severa la pacientii cu aceasta afectiune.

PATOLOGIE Bronsita cronica se asociaza cu hipertrofia glandelor producatoare de mucus ce se gasesc în submucoasa cailor respiratorii mari, cartilaginoase. Cuantificarea acestei modificari de ordin anatomic, denumita indice Reid, se bazeaza pe raportul dintre grosimea glandelor submucoase si cea a peretelui bronsic. La persoanele fara antecedente de bronsita cronica, raportul mediu este 0,44+0,09, în timp ce la persoanele care au asemenea antecedente, raportul mediu este 0,5210,08. Desi un indice scazut se poate asocia rar cu simptomatologia si un indice crescut se asociaza în mod constant cu simptomatologia în cursul vietii, totusi gradul de suprapunere este ridicat. De aceea, multe persoane pot avea modificari morfologice la caile respiratorii mari, fara sa fi avut bronsita cronica.

In plamânii pacientilor cu boala pulmonara cronica obstructivâ, studiati post-mortem, s-a constatat ca sediul principal al obstructiei este în caile respiratorii mici. Astfel, în caile respiratorii mici apar hiperplazia celulelor mucipare, celule inflamatorii în mucoasa si submucoasa, edemul, fibroza peribronsica, dopurile intraluminale de mucus si hipertrofia musculaturi netede.

Epiteliul alveolar este atât tinta, cât si sediul initierii inflamatiei în bronsita cronica. Inflamatia din bronsita difera de inflamatia predominant eozinofilica din astm, din cauza neutrofilelor si localizarii peribronsiolare ale modificarilor fibrotice. Inflamatia bronsitica este rezultatul actiunii interleukinei 8 si a varietatii altor citokine chemotactice si proinflamatorii si a factorilor stimulatori ai coloniilor eliberati de celulele epiteliului din caile aeriene ca raspuns la actiunea stimulilor toxici, infectiosi sau inflamatori. Epiteliul lezat poate elibera, de asemenea, mici cantitati de substante reglatoare, ca enzima de conversie a angiotensinei sau endopeptidaza neutra. Ca si în astm, intensitatea acestor reactii inflamatorii se coreleaza cu reactivitatea bronsica. Productia de sputa este stimulata de exocitoza crescuta din celulele secretorii, de mediatorii lipidici si produsii celulelor inflamatorii, în special macrofagele care secreta mucus. Expresia genei mucinei este stimulata de factorul a de necroza tisulara si hiperplazia celulelor secretorii este stimulata de enzimele neutrofilelor, elastaze si catepsina G.

Emfizemul se clasifica în functie de tipul de interesare a unitatilor pulmonare la nivelul carora are loc schimbul gazos (acinii), distal de bronhiile terminale, în cazul emfizemului centroacinar, distensia si distructia sunt în principal limitate la bronhiolele respiratorii, cu interesarea mai redusa a periferiei acinului. Din cauza rezervei functionale mari a plamânului, trebuie sa fie afectate multe unitati pentru aparitia unei disfunctii evidente. Regiunile centrale distruse ale acinului au un raport marit ventilatie/perfuzie, din cauza lipsei capilarelor, în timp ce ventilatia continua. Aceasta conduce la un deficit al perfuziei fata de ventilatie, în timp ce portiunile periferice ale acinului contin alveole mici, „înghesuite", cu capilare intacte, perfuzate si au un raport mic ventilatie/perfuzie. Aceasta duce la aparitia unei ventilatii reduse fata de fluxul sanguin, care determina o diferenta mare a presiunii Po2 între alveole si arteriole (PAo2 - Pao2). Odata cu înaintarea în vârsta, spatiile aeriene se largesc si duetele alveolare cresc în diametru. Aceste modificari sunt foarte frecvente la persoanele peste 50 de ani si pot fi gresit interpretate ca emfizem.

Emfizemul panacinar intereseaza atât zonele centrale, cât si pe cele periferice ale acinului, care determina, daca procesul este extins, reducerea suprafetei de schimb gazos alveolo-capilar si pierderea proprietatilor elastice ale plamânului. Când emfizemul este sever, diferentierea între cele doua tipuri, care de obicei coexista în cadrul aceluiasi plamân, poate fi mai dificila.

CONTRIBUTII LA PATOGENEZA

FUMATUL Fumatul tigaretelor se afla cel mai frecvent în corelatie cu bronsita cronica pe timpul vietii si cu extinderea emfizemului apreciat post mortem. Studiile experimentale au aratat ca fumatul îndelungat altereaza miscarea cililor, inhiba functia macrofagelor alveolare si conduce la hipertrofia si hiperplazia glandelor secretoare de mucus; expunerea masiva a câinilor poate produce modificari de tip emfizematos. Probabil ca fumul de tigara inhiba antiproteazele si determina leucocitele polimorfonucleare sa elibereze în mod acut enzime proteolitice. Inhalarea fumului de tigara poate produce o crestere acuta a rezistentei cailor respiratorii prin contractia musculaturii netede, mediata vagal, probabil prin stimularea receptorilor din submucoasa. Reactivitatea crescuta a cailor respiratorii se asociaza cu o evolutie mai rapida la cei cu obstructie cronica a cailor respiratorii.

S-a aratat ca obstructia cailor respiratorii mici este cea mai precoce modificare structurala care poate fi demonstrata la fumatorii tineri si ca obstructia poate disparea definitiv odata cu abandonarea fumatului. Desi renuntarea la fumat nu asigura reversibilitatea completa a obstructiei severe, apare totusi o încetinire semnificativa în alterarea functiei pulmonare la toti fumatorii care renunta la fumat. De fapt, nu este niciodata prea târziu pentru a opri fumatul. Expunerea pasiva la fumul de tigara se coreleaza cu simptome respiratorii ca tusea, wheezing-ul si productia de sputa. Nu numai fumatul se numara printre factorii principali care provoaca obstructia cronica a cailor respiratorii; acesta se adauga la ceilalti factori care vor fi discutati în cele ce urmeaza.

POLUAREA AERULUI Ratele de incidenta si mortalitate datorate bronsitei cronice si emfizemului pot fi mai mari în zonele urbane, puternic industrializate. Exacerbarea bronsitei este în mod clar legata de perioadele de intensa poluare cu dioxid de sulf (SO2) si cu diverse alte particule, în timp ce dioxidul de azot (NO2) produce obstructia cailor respiratorii mici (bronsiolita) la animalele de experienta expuse la concentratii mari, nu exista date care sa sugereze implicarea NO2, chiar si la niveluri de poluare ridicate, în patogeneza sau în agravarea obstructiei cailor respiratorii la om .

PROFESIUNEA Bronsita cronica are o prevalenta mai mare la muncitorii expusi prin natura profesiunii la pulberi organice sau anorganice sau la gaze toxice. Studiile epidemiologice au aratat accelerarea alterarii functiei pulmonare la multi dintre acesti muncitori - de exemplu, la muncitorii din fabricile de mase plastice expusi la diizocianatul de toluen si la cei din fabricile de bumbac , expunerea lor profesionala contribuind la viitoarea lor invaliditate.

INFECTIA Morbiditatea, mortalitatea si frecventa episoadelor respiratorii acute sunt mai mari la pacientii cu bronsita cronica. S-au facut nenumarate încercari de a stabili o relatie între aceste îmbolnaviri frecvente si infectia cu virusuri, micoplasme si bacterii. Totusi, numai rinovirusul apare mai frecvent în timpul exacerbarilor, cu alte cuvinte, bacteriile patogene, micoplasmele si virusurile, altele decât rinovirusurile, se întâlnesc cu aceeasi frecventa în timpul si între exacerbari. Studiile epidemiologice sugereaza totusi ca episoadele respiratorii acute sunt un factor major asociat si cu etiologia si cu avansarea obstructiei cronice a cailor respiratorii. Fumatorii pot dezvolta sau îsi pot agrava temporar obstructia în caile respiratorii în asociere chiar cu infectii virale usoare ale tractului respirator. Exista de asemenea dovezi ca pneumonia virala severa la vârste mici poate duce la obstructie cronica, în special la nivelul cailor respiratorii mici.

FACTORI FAMILIALI SI GENETICI Agregarea familiala a bronsitei cronice a fost bine demonstrata. Copiii parintilor fumatori trec prin episoade respiratorii mai severe si mai frecvente si au o prevalenta mai mare a simptomelor respiratorii cronice. Mai mult, nefumatorii care stau în compania fumatorilor (fumatori pasivi) au un nivel sanguin de monoxid de carbon crescut, ceea ce demonstreaza ca prezinta o expunere semnificativa la fumul de tigara. O alta forma de poluare aeriana în interiorul încaperilor, mult cercetata, se refera la folosirea gazelor naturale pentru gatit. Totusi, rolul acestui mod de poluare ramâne subiect de controversa. Astfel, o parte din agregarea familiala se coreleaza cu poluarea aerului din încapere. Totusi, studiile efectuate pe gemeni homozigoti au sugerat existenta unei predispozitii genetice în dezvoltarea bronsitei cronice, independent de obiceiurile personale sau familiale legate de fumat sau de poluarea existenta în interiorul încaperilor. Modalitatea exacta de transmitere genetica, daca ea exista, este necunoscuta.

Deficitul de a antitripsina Inhibitorul proteazei a antitripsina (a AT) este un reactant de faza acuta, iar nivelul lui seric creste în mod firesc în cadrul diverselor reactii inflamatorii si dupa administrarea de estrogen. Nivelul seric de a AT este fie scazut, fie absent la anumiti pacienti cu debut precoce al emfizemului. Prin tehnicile cu gel acid de amidon si imunoelectroforeza a fost posibila identificarea genetica a tipurilor de inhibitori de proteaza. Majoritatea membrilor dintr-o populatie normala au doua gene M, denumite ca AT tip MM, si un nivel seric de a AT peste 2,5 g/1. Multe gene contribuie la modificarea nivelurilor serice de a antitripsina, dar cel mai frecvent sunt asociate cu emfizemul genele Z si S. Indivizii homozigoti ZZ sau SS au frecvent niveluri serice apropiate de zero, dar niciodata mai mari de 0,5 g/1, si dezvolta un emfizem panacinar sever în decadele a treia - a patra de viata. Procesul panacinar predomina la bazele plamânilor. Dispneea progresiva, cu tuse minima, caracterizeaza tabloul clinic, desi la fumatori, bronsita cronica este pe primul plan. Date fiind posibilitatea sintezei chimice sau biologice în cantitati semnificative a inhibitorului de a proteaza si efectul dovedit în administrarea intravenoasa pentru reechilibrarea balantei proteaza-antiproteaza în lichidul de lavaj din plamânul indivizilor ZZ, s-a sugerat ca terapia de substitutie cu a AT poate fi valoroasa în împiedicarea aparitiei emfizemului la acesti pacienti. Deoarece terapia de substitutie a fost folosita înaintea evaluarii eficacitatii ei, un studiu randomizat prospectiv nu a fost posibil, într-un registru national, un studiu al evolutiei naturale este în curs, din care se vor putea evalua efectele tratamentului, daca grupele de pacienti tratati si netratati sunt selectate pentru a fi comparabile de la început.

Heterozigotii MZ si MS au niveluri intermediare serice de a AT (de exemplu, între 0,5 si 2,5 g/1); deci, expresia genetica este aceea a alelei codominante autosomale. Un subiect de controversa este daca starea de heterozigot se asociaza cu alterarea functiei pulmonare. Subiectul este foarte important, deoarece statusul de heterozigot este foarte frecvent, incidenta variind între 5 si 14% din populatia generala.

Modul exact în care deficienta de antitripsina produce emfizem este neclar. Pe lânga inhibarea tripsinei, a AT este un inhibitor eficient al elastazei si al mai multor enzime proteolitice. Exista dovada experimentala ca integritatea structurala a elastinei din structura plamânilor depinde de aceasta antienzima, care protejeaza plamânul de proteazele eliberate din leucocite. Este tentanta speculatia ca reactiile inflamatorii recurente legate de infectii si poluanti joaca un anumit rol în patogeneza, prin atragerea leucocitelor ale caror proteaze nu mai sunt inhibate si sunt libere sa lizeze integritatea tesutului pulmonar.

Rolul enzimelor proteolitice în inducerea emfizemului nu este limitat la pacientii cu deficiente de a AT. Se acumuleaza tot mai multe dovezi ca enzimele proteolitice derivate din leucocitele neutrofile si din macrofagele alveolare pot produce emfizem chiar si la persoanele cu nivel normal al antiproteazelor circulante. Este posibil ca enzimele proteolitice sa depaseasca la nivel local capacitatea inhibitorie a antiproteazelor, ca anumite proteaze sa nu fie susceptibile la actiunea antiproteazelor disponibile sau ca anumite enzime proteolitice sa fie inaccesibile pentru antiproteaze. în cele din urma, utilitatea clinica a inhibitorilor de proteaze produsi exogen va depinde cu siguranta de interactiunea proteaza-antiproteaza în producerea emfizemului. Reducerea elastazei endogene eliberate din leucocite la nivelul plamânului a fost obtinuta cu colchicina (0,6 mg/zi oral) în cadrul unui studiu randomizat placebo-controlat la ex-fumatorii cu obstructie cronica a cailor respiratorii. Fumatorii activi nu prezinta aceasta reducere. Evaluarea eficacitatii clinice a acestei modalitati necostisitoare si netoxice de tratament la exfumatori va necesita confirmarea printr-un studiu prospectiv.

FIZIOPATOLOGIE Desi atât emfizemul, cât si bronsita cronica pot exista fara obstructie, totusi, atunci când un pacient devine dispneic ca rezultat al acestor procese, obstructia poate fi identificata în majoritatea cazurilor. Desi, de cele mai multe ori bronsita cronica si emfizemul se combina, totusi, unul din cele doua procese domina asupra celuilalt si, în masura în care exista un grad de inflamatie a cailor respiratorii, cu bronhospasm si secretii, exista posibilitatea unui tratament si speranta obtinerii unei ameliorari. Atât bronsita cronica, cât si emfizemul duc la îngustarea cailor respiratorii. Pe lânga procesul primar al bronsitei cronice, pierderea reculului elastic al plamânului în emfizem contribuie la micsorarea calibrului cailor respiratorii prin pierderea tractiunii radiale asupra acestora, îngustarea cailor respiratorii se asociaza de obicei atât cu cresterea rezistentei lor, cât si cu diminuarea debitelor maxime ale fluxului respirator.

Exista situatii în care rezistenta normala sau usor crescuta a cailor respiratorii se însoteste de debite maximale ale fluxului respirator reduse. O explicatie posibila este, în aceste circumstante, cresterea capacitatii de colabare dinamica a cailor respiratorii intratoracice în timpul unei expiratii fortate. Astfel, forta reculului elastic al plamânului trebuie considerata într-un alt mod. Pe lânga mentinerea cailor respiratorii deschise în timpul respiratiei normale, proprietatile de recul elastic ale plamânului sunt un determinant major al debitelor expiratorii maximale. Forta reculului static al plamânului este diferenta dintre presiunea alveolara si intrapleurala. în timpul expirului fortat, când presiunile alveolare si intrapleurale sunt mari, exista multe regiuni la nivelul cailor respiratorii în care presiunea bronsica egalizeaza presiunea intrapleurala. Fluxul nu creste odata cu cresterea presiunii pleurale dupa ce aceste puncte se stabilizeaza, deci presiunea dinamica între alveole si aceste puncte este, de asemenea, data de forta reculului elastic al plamânului. Deci, debitele maximale respiratorii sunt rezultatul unei corelatii complexe si dinamice între calibrul cailor respiratorii, reculul elastic al plamânilor si capacitatea de colabare a cailor respiratorii. Ca o consecinta directa a alterarii relatiei dintre presiune-debit, travaliul respirator este crescut în bronsita si în emfizem. Deoarece travaliul pentru învingerea rezistentelor este dependent de debit, apare o crestere disproportionata a efortului respirator la cresterea ventilatiei. Subdiviziunile volumului pulmonar sunt alterate în grade diferite atât în bronsite, cât si în emfizem. Volumul rezidual (VR) si capacitatea functionala reziduala (CRF) sunt de obicei peste normal. Deoarece CRF este volumul la care reculul spre interior al plamânului este contrabalansat de reculul spre în afara al peretelui toracic, pierderea reculului elastic pulmonar va duce la cresterea CRF. Mai mult, prelungirea expirului în asociatie cu obstructia vor duce la o crestere dinamica a CRF, daca inspiratia începe înainte ca sistemul respirator sa atinga punctul de echilibru static. Sunt frecvente cresterile capacitatii pulmonare totale (CPT). Cauza exacta este însa necunoscuta, dar cresterea CPT apare des în asociere cu scaderea reculului elastic al plamânului. Desi capacitatea vitala este adesea redusa, obstructia semnificativa a cailor respiratorii poate fi prezenta chiar la o capacitate vitala normala sau aproape normala.

Timpii expiratori sunt prelungiti în toate bolile obstructive pulmonare, din cauza rezistentei crescute a cailor aeriene, compliantei pulmonare crescute (emfizem) sau a combinarii acestora. Când timpii sunt destul de prelungiti, durata expirului poate fi insuficienta, chiar la frecvente respiratorii normale, si plamânii pot deveni incapabili la volumul lor mecanic de echilibru, CRF. Cresterea progresiva a volumului plamânilor muta aerul respirat pe portiunea mai înalta, mai putin complianta a curbei presiune-volum a sistemului respirator si creste travaliul respirator. Forta crescuta a reculului elastic, asociata cu un volum teleexpirator crescut, este denumita presiune teleexpiratorie intrisenca pozitiva (PEEP) sau auto-PEEP (PEEP;) si reprezinta greutatea unui prag în plus ce trebuie depasit pentru a initia urmatorul inspir. PEEP este o trasatura comuna la pacientii cu obstructie cronica a cailor aeriene si contribuie la travaliul respirator si la dispnee. Hiperinflatia contribuie în plus la disconfortul asociat cu obstructia cronica aeriana prin aplatizarea diafragmului si afectarea sa mecanica datorita relatiei lungime-tensiune, unghiului de insertie a diafragmei pe ultimele coaste si legii Laplace. Distributia defectuoasa a aerului inspirat si a debitului sanguin exista întotdeauna într-o anumita masura. Când neconcordanta este severa, alterarea schimburilor de gaze se reflecta în modificarile gazelor sanguine arteriale. Exista zone din plamâni cu scaderea perfuziei, fata de ventilatie, care accentueaza reducerea raportului ventilatiei, care este Vd/Vt. In conditiile unei productii normale de repaus a CO2, ventilatia efectiva alveolara, asa cum se reflecta prin PC02 arterial, poate fi excesiva, normala sau insuficienta, în functie de relatia dintre volumul total într-un minut si reducerea raportului ventilatiei. Contributia neta a regiunilor în care perfuzia depaseste ventilatia se poate decela fie prin estimare, fie prin masurarea diferentei de O2 alveolo-arteriala. In bronsita cronica si în emfizem, exista, în diverse grade, ventilatie si perfuzie ineficiente.

Manifestarile clinice depind în mare masura de raspunsul ventilator al plamânului la functia alterata. Anumiti pacienti, cu pretul unui efort extrem de respiratie si al dispneei cronice, pot mentine un volum doar usor crescut, care confera un nivel normal sau scazut al Pco2 arterial, în ciuda Vd/Vt crescut si Po2 arterial relativ crescuta si în ciuda diferentei mari PAo2 -Pao2. Alti pacienti, care depun un efort respirator de mai mica amplitudine si au dispnee mai redusa, mentin in volum normal sau numai usor crescut, cu pretul unei Pco2 arteriale marite si a Po2 arteriale mult scazute.

Factorii de care depind diferentele de raspuns de la un pacient la altul au fost studiati si analizati ani la rând. Dovezile de pâna acum arata ca acei pacienti care mentin o Pco2 arteriala normala sau scazuta sunt cei la care amplitudinea ventilatiei este crescuta fata de valorile gazelor sanguine, iar cei care mentin cronic PCo2 arteriala crescuta si Po2 scazuta au o amplitudine ventilatorie redusa în relatie cu valorile mult modificate ale gazelor lor sanguine. Nu este însa sigur daca diferentele individuale se datoreaza variatiei sensibilitatilor chemoreceptorilor centrali sau periferici sau medierii prin alte cai aferente. Probabil ca o importanta imediata mai mare o are faptul ca pacientii la care predomina emfizemul au un raspuns normal sau chiar exagerat atât la hipercapnie, cât si la efort, în timp ce pacientii cu predominante bronsitice au un raspuns mai putin bun la amândoua, în ciuda gradului similar de obstructie decelat la spirometrie.

Disfunctiile circulatiei pulmonare sunt legate nu numai de distributia regionala a debitului sanguin, dar si de relatia anormala presiune-debit. Exista adesea hipertensiune pulmonara, de la usoara pâna la severa, de repaus, care creste disproportionat de mult fata de cresterea debitului cardiac în timpul efortului. Reducerea suprafetei totale de sectiune a patului vascular pulmonar poate fi atribuita modificarilor anatomice si constrictiei musculaturii netede vasculare în arterele si arteriolele pulmonare, precum si distractiei septurilor alveolare, cu pierderea capilarelor. Numai în situatii rare, pierderea capilarelor poate duce singura la hipertensiune pulmonara severa, cu cord pulmonar, si numai ca fenomen terminal. De mai mare importanta este constrictia vaselor pulmonare ca raspuns la hipoxia alveolara. Constrictia este reversibila la cresterea P02 alveolara consecutiv terapiei. Exista un sinergism între hipoxie si acidoza, care capata importanta în timpul episoadelor de insuficienta respiratorie acuta sau cronica. Hipoxia cronica duce nu numai la vasoconstrictie pulmonara, dar si la eritrocitoza secundara. Ulterior, desi nedemonstrata ca fiind un factor semnificativ care contribuie la hipertensiune pulmonara, ar putea aduce totusi o suprasarcina reologica nefavorabila. Asa cum s-a discutat în capitolul 238, supraîncarcarea cronica a ventriculului drept conduce la hipertrofie si, în asociere cu alterarea gazelor sanguine, în final la insuficienta.

CORELATII CLINICO-FUNCTIONALE Dispneea si alterarea capacitatii de munca sunt caracteristice numai în obstructia severa sau moderat-severa a cailor respiratorii. Exista o variatie considerabila în rândul pacientilor, iar cei la care predomina emfizemul prezinta dispnee si reducerea mai accentuata a capacitatii fizice, cu un grad mai mic de obstructie decât la cei la care predomina bronsita cronica. Majoritatea pacientilor asociaza ambele disfunctii, prezinta dispnee de efort când VEMS scade sub 50% din valoarea prezisa, sau dispnee de repaus, când VEMS scade la 25% din valoarea prezisa. In afara dispneei de repaus, apare si retentia de CO2 si cord pulmonar atunci când VEMS scade sub 25% din cel prezis. Totusi, pacientii cu predominanta bronsitei au de obicei retentie de dioxid de carbon si cord pulmonar, cu VEMS peste 25% din normal, în contrast cu pacientii cu predominanta emfizemului, la care VEMS scade mult sub acest nivel, înaintea aparitiei retentiei de CO2 si a cordului pulmonar, în cursul unei infectii respiratorii, alterarea minora a gradului obstructiei poate determina o alterare pronuntata a schimburilor gazoase si a simptomatologiei. Astfel, succesele mici terapeutice sunt de importanta mare.

In general, cu cât obstructia este mai severa, cu atât prognosticul este mai prost. In ciuda relatiei generale, 20 pâna la 30% din pacientii cu obstructie severa si retentie de CO2 vor supravietui peste 5 ani.

SINDROAME CLINICE

Tabloul clinic poate varia ca severitate de la bronsita cronica simpla, fara grade de disfunctie, pâna la starea sever alterata, cu insuficienta respiratorie cronica. Din punct de vedere practic, se considera ca fiecare simptom sau fiecare anomalie decelabila poate ascunde dezvoltarea unei afectiuni severe, invalidante; deci, întreruperea fumatului si evitarea factorilor iritanti si a toxinelor din mediu sunt necesare. Totusi, recomandarea de a modifica stilul de viata este rareori luata în consideratie, iar cei mai multi medici sunt pusi în situatia de a trata pacienti cu obstructie cronica avansata a cailor respiratorii. Astfel, intentia este de a descrie cele doua extreme ale bolii pulmonare cronice obstructive, cu observatia ca toti pacientii au anumite caracteristici din fiecare.

Predominanta emfizemului Acesti pacienti au de obicei un istoric îndelungat de dispnee de efort, cu tuse redusa, cu o expectoratie minima mucoasa. Exacerbarile mucopurulente cu ocazia infectiilor nu apar frecvent. Tipul constitutional este astenic, cu pierdere ponderala evidenta, rezultând din energia cheltuita în exces din aportul caloric. Pacientul este „slabit", cu folosirea evidenta a muschiilor respiratori accesori pentru ridicarea sternului pe o directie anterosuperioara, la fiecare inspiratie. Pacientul este suferind, foloseste muschii accesori, care îi servesc sa îsi ridice sternul în directie antero-superioara cu fiecare inspiratie. Pacientul este tahipneic, cu un expir relativ prelungit, cu buzele protuzionate, sau cu un expir ce începe cu un murmur, în pozitie sezânda, acesti pacienti au tendinta sa se aplece spre înainte, întinzându-si membrele superioare pentru a se sprijini. Venele gâtului pot fi destinse în timpul expiratiei si colabeaza brusc în inspiratie. Spatiile intercostale inferioare se micsoreaza la fiecare inspiratie, iar la palparea peretelui toracic lateral, în zona inferioara, se percepe miscarea spre înauntru. La percutie exista hipersonoritate, iar la auscultatie, murmurul vezicular este diminuat, cu prezenta de raluri fine, de tonalitate înalta catre sfârsitul expirului. Socul apexian, daca este perceptibil, se observa numai în regiunea xifoidiana sau subxifoidiana, iar matitatea cardiaca este absenta sau mult redusa. La palpare, frecvent se percepe impusul ventriculului drept înainte si în jos în regiunea subxifoidiana, iar galopul presistolic accentuat în timpul inspirului este frecvent auzit.

Po2 arteriala este de obicei în jur de 70 mmHg, iar Pco2 scazuta spre normala. Din cauza cresterii sustinute a debitului ventilator si a mentinerii unei Po2 arteriale suficiente pentru o saturare a hemoglobinei, acesti pacienti poarta numele de „pink puffers". Efortul ventilator crescut asigura probabil o oxigenare în limite normale, fara hipercapnie, totusi acest travaliu crescut, cu marirea concomitenta a ventilatiei, contribuie cu siguranta la severitatea dispneei.

CPT si VR sunt invariabil marite, capacitatea vitala este scazuta, dar debitele expiratorii maximale sunt diminuate. Proprietatile reculului elastic ale plamânului sunt afectate sever si, în relatie directa cu aceasta afectare, capacitatea plamânului de a transfera CO este scazuta. La examinarea radiologica, diafragmele sunt coborâte si aplatizate, desenul bronhoalveolar nu se extinde în periferia plamânului, iar silueta cardiaca este alungita si îngustata. Aceste trasaturi, în asociere cu hipertransparenta retrosternala pe radiografiile de profil, sunt interpretate ca hiperinflatie, care se coreleaza bine cu cresterea CPT si pierderea reculului elastic. Atenuarea periferica a desenului bronhovascular si cresterea transparentei retrosternale se coreleaza cel mai bine cu evidentierea post mortem a emfizemului sever si extensiv, .predominant de tip panacinar. Tomografia computerizata (TC) s-a dovedit ca localizeaza si cuantifica emfizemul. Totusi, de cele mai multe ori, determinarea localizarii unor asemenea regiuni are o valoare practica limitata, iar determinarile cantitative date de proprietatile elastice si de transferul monoxidului de carbon sunt la fel de bune. Ca atare, TC nu se practica de rutina în acest scop.

; .Pacientul la care predomina emfizemul este mai putin "Susceptibil" de a face recurente mucopurulente decât pacientul cu predominanta bronsitei, dar episoadele infectioase duc frecvent la insuficienta respiratorie severa si moarte. Cu alte cuvinte, insuficienta cardiaca dreapta si insuficienta respiratorie hipercapnica sunt de obicei evenimentele terminale la acei pacienti cu predominanta emfizemului. In absenta acestor recurente, evolutia clinica este caracterizata prin dispnee severa si progresiva, pentru care mijloacele terapeutice sunt limitate. Rolul medicului este sa caute si sa trateze orice factor posibil reversibil si sa ajute pacientul pentru evitarea agentilor poluanti si infectiilor.

Predominanta bronsica.Pacientul cu predominanta bronsitei este de obicei un fumator înveterat si are un trecut cu tuse cronica si sputa de mai multi ani. Initial, tusea este prezenta numai în lunile de iarna, iar pacientul solicita îngrijire medicala, daca o face, numai în timpul episoadelor celor mai severe de recurenta mucopurulenta. Cu timpul, tusea devine permanenta, prezenta tot anul, iar recaderile mucopurulente cresc în frecventa, durata si severitate. Dupa aparitia dispneei de efort, pacientul cauta de obicei ajutorul medicului si va fi gasit cu un grad sever de obstructie. Uneori, acest pacient solicita îngrijiri medicale numai dupa aparitia edemelor periferice secundare insuficientei cardiace drepte. Mai rar, primul contact medical se face de catre membrii de familie, care aduc medicului un pacient intens cianotic, edematos, stuporos, cu insuficienta respiratorie acuta.

Pacientul cu predominanta bronsitei este de obicei supraponderal si cianotic. In repaus, are de obicei o stare generala buna, cu frecventa respiratorie normala sau usor crescuta si aparent nu foloseste muschii accesori la respiratie. Percutia toracelui arata o hipersonoritate, iar la auscultatie se pot auzi cu usurinta raluri umede si wheezing, care îsi schimba localizarea si intensitatea dupa o tuse puternica si productiva. Poate exista un contur proeminent de-a lungul marginii inferioare stângi a sternului, care indica hipertrofia ventriculului drept, în prezenta insuficientei ventriculare drepte, apare un galop diastolic si, ocazional, un suflu holosistolic; ambele se accentueaza cu inspiratia. Ultima situatie indica regurgitarea tricuspidiana functionala, care se însoteste la rândul ei cu turgescenta venelor jugulare, cu unde v ample si unde y brusc descendente. Odata cu insuficienta de ventricul drept, cianoza se accentueaza si edemele periferice cresc. Degetele hipocratice nu sunt obisnuite. Cu sau fara insuficienta ventriculara dreapta, debitul ventilator este doar putin crescut, din cauza diminuarii globale a ventilatiei, care moduleaza gradul de dispnee. Totusi, imposibilitatea de a creste debitul ventilator în situatia data de reducerea marcata a ventilatiei si debitului sanguin, duce la alterarea severa a gazelor arteriale, cu valori ale Pco2 cronic crescute între 40 si 50 mmHg. Po2 scazuta produce desaturarea hemoglobinei, contribuind la stimularea eritropoiezei si la dezvoltarea vasoconstrictiei pulmonare hipoxice. Desaturarea si eritrocitoza se combina pentru producerea cianozei, iar vasoconstrictia pulmonara hipoxica accentueaza insuficienta cardiaca dreapta. Din cauza prezentei cianozei si a edemelor secundare insuficientei cardiace, acesti pacienti au capatat denumirea de „blue bloaters". S-a afirmat, pe baza anumitor date, ca la blue bloaters are loc un fenomen fiziopatologic care consta în repetarea unor episoade nocturne de crestere a desaturarii în oxigen, în asociere cu episoade de apnee în somn sau perioade de accentuare a hipoventilatiei. Aceste fenomene ventilatorii care au loc în timpul somnului cresc severitatea hipertensiunii pulmonare si a eritrocitozei secundare.

CPT este de obicei normala si exista o crestere moderata a VR. Capacitatea vitala este moderat diminuata, iar debitele maximale respiratorii sunt invariabil mici. Proprietatile elastice ale plamânului sunt normale sau numai putin afectate, iar capacitatea acestuia de a transfera monoxidul de carbon este fie normala, fie usor scazuta.

Nu exista trasaturi radiologice definitorii pentru bronsita cronica. Cele doua aspecte mai frecvent întâlnite sunt îngrosarea peretilor bronhiilor, manifestata prin umbre tubulare sau „în sina de tren" si accentuarea generalizata a desenului bronho­vascular. In prezenta hipertensiunii pulmonare cronice, segmentele trunchiului arterei pulmonare se largesc si silueta cardiaca se poate mari, datorita dilatarii cavitatilor atriale si ventriculare drepte.

în ciuda tratamentului bine stabilit (vezi mai jos), pacientul cu predominanta bronsitei poate avea multe episoade de insuficienta respiratorie, din care revenirea se face cu tratamentul adecvat (vezi în continuare). Capacitatea acestor pacienti de a se recupera din aceste episoade este în contrast cu evolutia frecvent fatala a acestor episoade la pacientii cu predominanta emfizemului. în ultima instanta, postmortem, plamânii pot avea modificari bronsitice severe la nivelul atât al cailor respiratorii mari, cât si al cailor mici si numai într-o masura mai mica modificari emfizematoase, în special de tip centro-acinar.

Cele doua sindroame descrise anterior, predominanta emfizemului si predominanta bronsitei, sunt considerate cei doi poli ai unui larg spectru de caracteristici clinice. Cei mai multi pacienti vor avea anumite caracteristici de la fiecare sindrom. Recunoasterea si întelegerea bazelor fizio-patologice ajuta la stabilirea unui plan de tratament pentru fiecare pacient.

TRATAMENT

Tratamentul corect al pacientului trebuie sa tina cont de cunoasterea, cât se poate de exacta, a gradului obstructiei, severitatii invaliditatii si de reversibilitatea relativa a bolii pacientului, în functie de gradul obstructiei cailor respiratorii, exista sansa ca tratamentul sa fie eficient. Deoarece emfizemul este un proces ireversibil, prevenirea progresiunii lui si evitarea agresiunilor acute constituie principalul mod de abordare. Anamneza, examenul fizic si radiografiile toracice trebuie completate cu testele functionale pulmonare, care se efectueaza într-o perioada simptomatica, stabila, în mod ideal, ar trebui investigate spirometria completa, volumele pulmonare, pletismografia, transferul monoxidului de carbon, gazele din sângele arterial si proprietatile elastice ale plamânului. Spirometria si volumele pulmonare ar trebui reevaluate dupa administrarea de bronhodilatatoare, în scopul evaluarii gradului de reversibilitate a obstructiei acute a cailor respiratorii. Absenta obtinerii unui raspuns la un singur drog bronho-dilatator, la un moment dat, nu exclude posibilitatea unui efect pozitiv în urma administrarii prelungite a unuia sau mai multor agenti, în situatia în care gradul dispneei la efort pare sa fie disproportionat de mare fata de gradul obstructiei, masurarea gazelor sanguine, a debitului ventilator, a productiei de CO2 si a consumului de O2 pe durata efortului sunt utile pentru a stabili daca alterarea functiei pulmonare este suficienta pentru a explica severitatea simptomelor. Dupa evaluarea initiala, medicul îsi face o impresie asupra importantei instruirii pacientului, asupra masurilor preventive si de recuperare terapeutice directe legate de boala.

Fumatul si factorii de mediu Oprirea fumatului este singurul mod sigur de a opri evolutia sindroamelor obstructive cronice ale cailor respiratorii si, desi aceasta modificare în stilul de viata este cea mai eficienta în fazele initiale ale bolii, poate încetini alterarea functiei pulmonare chiar si atunci când aceasta este sever compromisa.

Medicul trebuie întotdeauna sa întrebe pacientul despre fumat, sa-1 sfatuiasca sa opreasca fumatul, sa-1 ajute sa stabileasca o data pentru aceasta si sa-1 urmareasca îndeaproape pentru a-i sustine eforturile. Oprirea fumatului determina reducerea sustinuta a ratei de declin a VEMS, care este mai accentuata si mai persistenta decât cea obtinuta numai cu terapie bronhodilatatoare. S-a demonstrat ca terapia de înlocuire cu nicotina este un mod de a ajuta pacientii sa opreasca fumatul, producând cresteri medii ale ratei abstinentei de 10-15% fata de programele de educatie si comportament fara medicatie. Rezultatele sunt mai bune cu plasturi de nicotina decât cu guma de mestecat si sunt foarte bune la pacientii cu dependenta mare de nicotina. Totusi, rata de abstinenta la oprirea fumatului la 6-12 luni se mentine între 20-25% în cele mai multe rapoarte. Cele mai bune rezultate în oprirea fumatului s-au obtinut cu pacienti foarte motivati, în clinici specializate.

In situatiile în care expunerile profesionale sau legate de mediu sunt creditate a avea un rol important, schimbarea meseriei sau mutarea locuintei sunt de preferat. Oportunitatea unui astfel de sfat trebuie cântarita cu atentie, deoarece impactul asupra pacientului si familiei sale poate fi important. O masura simpla legata de mediu consta în eliminarea spray-urilor, precum deodorantele, fixativele de par si insecticidele din interiorul locuintei. Fixativele de par s-au dovedit ca produc efecte asupra cailor respiratorii chiar si la indivizii normali. Alte masuri profilactice includ vaccinarea anuala împotriva tulpinilor celor mai frecvente sau în curs de aparitie ale virusurilor gripale. Pacientul trebuie sa primeasca vaccinul polizaharidic pneumococic o singura data în viata, datorita eficacitatii îndelungate a raspunsului imun. Totusi, în situatia când s-a folosit vaccinul cu 14 tipuri de antigene capsulare, se recomanda revaccinarea cu vaccinul actual, 23-valent.

Infectiile respiratorii Infectiile nu pot fi total evitate, iar pacientul trebuie sa fie constient ca orice crestere a caracterului purulent, a vâscozitatii sau volumului secretiilor semnaleaza debutul unei infectii care trebuie tratata prompt. Cele mai frecvente bacterii patogene sunt Haemophilus influenzae, Streptococcus pneumoniae si Moraxella catarrhalis. Dupa cum s-a spus mai sus, rolul bacteriilor este discutabil, atâta timp cât prezenta lor este pusa în evidenta si în perioadele de relativa acalmie clinica. Totusi, se administreaza timp de 7-10 zile un antibiotic cu actiune împotriva organismelor secretante de beta-lactamaza. Mai practic este însa ca pacientul sa aiba la domiciliu o rezerva de antibiotice pentru 7-10 zile, din care sa înceapa tratamentul odata cu debutul simptomelor. In Marea Britanic se administreaza în mod obisnuit tratament antibiotic continuu în timpul lunilor de iarna, pentru împiedicarea aparitiei recaderilor mucopurulente. Desi exista dovada ca virusurile stau de obicei la originea recurentelor mucopurulente, studiile clinice au aratat ca schemele antibiotice standard scad durata si severitatea episoadelor infectioase, fara legatura cu pozitivarea culturilor bacteriene. Cele mai mari beneficii se obtin la pacientii cu mai mult de patru exacerbari purulente pe an. Examinarea microscopica si culturile din sputa se indica în caz de frison, febra sau durere toracica sau când aspectul purulent al sputei nu se modifica la administrarea antibioticelor uzuale.

Exercitiile fizice si nutritia Programul de exercitii fizice, desi nu amelioreaza sensibil functia pulmonara, duce totusi la o crestere a tolerantei la efort si la o stare generala mai buna. Ameliorarea este de obicei specifica tipului de exercitiu si ca atare medicii recomanda de preferinta plimbarile, fata de folosirea unor aparate speciale, precum bicicletele stationare. Exercitiile care antreneaza membrele superioare sunt prost tolerate; muschii necesari miscarilor respiratorii sunt implicati si pentru realizarea exercitiilor, si de aceea sunt solicitati de doua ori mai mult. în prezenta malnutritiei (greutatea corporala mai mica de 85% din valoarea ideala), suplimentarea orala a dietei poate creste forta musculara, diminua oboseala si dispneea. Anamneza atenta asupra dietei si eliminarea altor cauze de greutate corporala scazuta si de pierdere ponderala trebuie sa preceada începerea suplimentarii nutritiei. Ca si în cazul programului de exercitii, nu apare o modificare directa si masurabila a functiei pulmonare în urma tratarii malnutritiei, dar apare o ameliorare subiectiva a starii generale si cresterea obiectiva a fortei si a capacitatii de efort.

Medicamentele bronhodilatatoare Acestea sunt de mare folos la ameliorarea simptomelor, în special la pacientii la care efectul este prompt. Aceste droguri se împart în trei categorii: metilxantine, simpatomimetice cu importante proprietati beta2 adrenergic stimulante si anticolinergice. Sarea etilen diaminica a teofilinei (aminofilina), cea mai folosita metilxantina, se poate administra oral sau parenteral; pe lânga bronhodilatatie, medicamentul stimuleaza respiratia si are proprietati cardiotonice si diuretice si poate creste contractilitatea diafragmului, în special în conditii de hipoxie sau oboseala musculara. Desi este un bronhodilatator ralativ slab, iar beneficiile mecanice nu sunt demonstrate pe deplin, se observa totusi o crestere a capacitatii de efort si o îmbunatatire a starii generale în urma administrarii sale. Preparatele orale de teofilina au viteze diferite de eliberare si absorbtie intestinala. Exista o extrema variabilitate a vitezelor de absorbtie, degradare si secretie de la un pacient la altul. La pacientii la care, în urma dozelor standard, apar fie fenomene de toxicitate, fie lipsa de raspuns, se masoara concentratia în sânge a teofilinei. Masuratorile facute în momentul de maxima absorbtie si chiar înaintea dozei urmatoare permit ajustarea dozei. Trebuie mentinut un nivel sanguin între 10 si 15mg/l. Efectele secundare, precum insomnia si nervozitatea, apar destul de frecvent când nivelurile sunt în limitele terapeutice. Greata, varsaturile, tahiaritmiile si convulsiile apar numai la niveluri sanguine de peste 20 mg/1. Administrarea parenterala de teofilina este rar indicata în sindroamele cronice obstructive, cu exceptia episoadelor de insuficienta respiratorie, când administrarea nu se poate face oral.

Drogurile selective b 2 stimulante, precum albuterolul, terbutalina si metaproterenolul, pot fi administrate atât oral, cât si prin aerosoli, cu mai putine efecte cardiace adverse decât apar la izoproterenol. b 2 agonistii administrati oral sau parenteral sunt eficienti, dar pot fi însotiti de tremor si de efecte adverse cardiovasculare mai importante decât în administrare inhalatorie. Acesta ultima varianta poate fi folosita mai convenabil cu ajutorul inhalatoarelor cu dozator, în doua pâna la patru puffuri de patru-sase ori pe zi. Vasele colectoare sau spacer-ele pot îmbunatatii siguranta folosirii acestor agenti. Agentii anticolinergici, precum atropina, au fost evitati în trecut, din cauza tendintei de a usca secretiile; totusi, bromura de ipratropium, un anticolinergic în inha-latoarele cu dozator, este un bronhodilatator eficient la pacientii cu bronsita cronica. Este considerat de multi a fi un bronhodilatator de electie la acesti pacienti.

Corticosteroizii Folosirea glucocorticoizilor pe cale sistemica este bazata pe argumente stiintifice relativ putine, rezultate din studii clinice. Deoarece acesti agenti au efecte secundare legate de durata si de doza administrata, care pot fi de la neînsemnate la foarte grave, beneficiul, de cele mai multe ori subiectiv, trebuie sustinut cu criterii clare, obiective. Este clar pentru medici, în general, ca unii pacienti raspund bine, chiar foarte bine în urma acestei terapii, atât din punct de vedere subiectiv, cât si obiectiv. Problema reala este de a alege pacientii care beneficiaza cel mai bine de acest tratament. Eozinofilia sputei, mai mult decât eozinofilia sanguina, poate în anumite situatii sa delimiteze acest subgrup. Totusi, atitudinea cea mai corecta consta în 1) folosirea acestor agenti numai dupa utilizarea fara succes a metodelor bronhodilatoare si de drenaj pulmonar; 2) începerea terapiei cu prednison - 30 mg o data pe zi; 3) obiectivarea modificarilor prin spirometrie si evaluarea schimburilor gazoase, cu oprirea acestor agenti în lipsa ameliorarii obiective; 4) descresterea dozei pâna la doza minima care mentine o functie pulmonara satisfacatoare. Desi un beneficiu obiectiv a fost demonstrat la pacientii cu hiperreactivitate bronsica, rolul, oricare ar fi el, al glucocorticoizilor inhalatori la acesti pacienti nu a fost stabilit în sindroamele cu obstructie cronica, spre deosebire de pacientii astmatici.

Hipoxia si eritrocitoza Când hipoxia arteriala este persistenta si severa (Pa0 de 55-60 mmHg), în asociere cu semne de cord pulmonar, eritrocitoza si semne de insuficienta cardiaca dreapta, se indica oxigenoterapia de durata. Daca Pa0 este constant mai mica de 55 mmHg, cu sau fara cord pulmonar, se suplimenteaza, de asemenea, aportul de oxigen. Datele disponibile indica faptul ca suplimentarea oxigenului creste atât toleranta la efort, cât si functiile neuropsihice si amelioreaza hipertensiunea pulmonara si fenomenele de insuficienta cardiaca dreapta. La pacientii cu hipoxemie severa, necesitatea internarii este mai mica si supravietuirea este prelungita, datorita cresterii folosirii de oxigen. Desi oxigenoterapia pe termen lung s-a dovedit a creste performanta cerebrala, calitatea vietii si rezistenta la efort, o prelungire a supravietuirii nu a fost dovedita la pacientii cu hipoxemie mai putin severa si fara cord pulmonar.

Deoarece la cei mai multi pacienti cu obstructie cronica a cailor respiratorii, în special la cei cu manifestari predominant bronsitice, se poate dovedi ca valorile Pa02 scad în timpul somnului, mai ales în faza de miscari rapide ale globilor oculari, s-a sugerat oxigenoterapia si pe durata noptii. Date fiind motivul clar si rezultatele bune ale administrarii nocturne de oxigen, s-au efectuat studii clinice pentru a pune în balanta administrarea nocturna, respectiv continua, de O2 la pacientii cu hipoxie severa, studii care au aratat o mortalitate mai scazuta la cei care au primit O2 în administrare continua. Pacientii din ambele grupuri au prezentat beneficii neuropsihice si hemodinamice. Astfel, administrarea nocturna de 02 este mai buna decât nimic, dar oxigenoterapia continua este mai buna decât oxigenoterapia nocturna la acesti pacienti sever afectati. Pacientii care nu necesita oxigenoterapie continua pot avea nevoie de o suplimentare în cursul calatoriilor cu avionul.

Chiar si în conditiile moderne de presurizare, la altitudini de 2500 m, Pa0 poate scadea cu 25 mmHg fata de cea înregistrata la nivelul marii. Deci, suplimentarea aportului de oxigen în timpul zborurilor prelungite este necesara la pacientii cu Pa0 în jur de 70 mmHg la nivelul marii.

Eritrocitoza secundara cu hematocrit peste 50% este înteleasa cel mai simplu ca un mecanism care permite cresterea eliberarii de oxigen în compensare pentru P0 arteriala scazuta cronic; deci, ameliorarea oxigenarii prin îmbunatatirea functiei pulmonare sau prin administrare de O2 este modul cel mai fiziologic de a reduce eritrocitoza. Deoarece eritrocitoza duce la cresterea vâscozitatii sanguine, s-a admis ca hipertensiunea pulmonara vasculara este agravata de prezenta eritrocitozei. Desi nici un studiu nu a demonstrat în mod obiectiv ameliorarea hemodinamica a functiei pulmonare sau a schimburilor gazoase în conditii de repaus dupa flebotomie, în timpul exercitiului fizic, functiile ventilatorie si cardio­vasculara se îmbunatatesc. Anumiti pacienti care acuza dureri de cap si o senzatie de „tensiune intracraniana - cap-greu", beneficiaza subiectiv în urma flebotomiei periodice, când hematocritul depaseste 55%. în sprijinul acestor ameliorari a starii generale se adauga si observatia ca dupa flebotomie fluxul sanguin cerebral anterior scazut creste, revenind la normal.

Alte masuri- Drenajul bronhopulmonar trebuie mentinut la pacientii cu hipersecretie. Daca tusea este ineficienta sau daca accesele de tuse sunt obositoare, drenajul postural este o metoda aditionala buna. Desi lichefierea secretiilor prin administrarea orala de agenti expectorând sau de agenti mucolitici via aerosoli este o idee atractiva, nu s-a putut dovedi prin studii bine concepute ca ar fi mai eficiente decît mentinerea hidratarii organismului.

Aparatele de presiune intermitenta pozitiva pentru respiratie au fost initial concepute pentru uzul la domiciliu si motivele includ diminuarea travaliului respirator, drenajul bronho­pulmonar si eliberarea eficienta de droguri bronhodilatatoare. Primul dintre motive s-a dovedit de fapt a nu avea o baza reala, iar scopul celorlalte doua poate fi atins la fel de bine prin drenaj postural si folosirea unor generatoare de aerosoli mult mai simple. De fapt, inhalatoarele dozate, când sunt corect folosite, sunt la fel de eficiente ca orice sistem nebulizator. De aceea, folosirea aparatelor cu presiune intermitent pozitiva pentru respirat si a generatoarelor de aerosoli cu compresie la domiciliu nu se justifica.

In ciuda aplicarii tuturor masurilor amintite, anumiti pacienti ramân cu un grad avansat de invaliditate. Pentru acesti pacienti, transplantul pulmonar poate reprezenta o refacere a starii functionale anterioare. Criteriile pentru transplantarea acestor pacienti s-au diversificat în diversele centre unde se practica aceasta procedura. Directorii medicali ai programelor de transplant trebuie consultati daca într-o anumita situatie este posibil transplantul.

Bulectomia chirurgicala poate determina ameliorarea simptomatologiei la pacientii cu bule emfizematoase mari, care sunt marite de forta refractara exercitata de parenchinul normal. Beneficiul se vede doar la pacientii care au oprit fumatul, dar efectele pe termen lung nu au fost clar stabilite. Toracoscopia cu bulectomie prin laser a fost recent descrisa. Un profil favorabil risc:beneficiu al acestui procedeu ramâne sa fie stabilit. Reducerea chirurgicala a volumului pulmonar a fost reintrodusa recent, în scopul cresterii elasticitatii prin disectia mai multor regiuni ale plamânului hiperdestins la pacientii cu emfizem difuz, neomogen. Procedura este experimentala si ar trebui aplicata numai în limitele unui trial clinic bine definit.

Exista doua atitudini terapeutice înaintea transplantului pulmonar propriu-zis, propuse în mod repetat de mai multi cercetatori si care sunt înca subiect de controversa. Nu se poate nega ca anumite argumente exista; natura îndoielnica a interventiilor si absenta trialurilor controlate exclud larga lor acceptare. Acestea sunt: (1) rezectia bilaterala a corpului carotidian si (2) folosirea periodica a ventilatiei cu presiune negativa. Motivul initial al rezectiei bilaterale a corpului carotidian consta în eliminarea dispneei, prin scaderea adaptabilitatii ventilatiei la hipoxemie si hipercapnie, care aduce un plus de risc. Mai multe studii au demonstrat o crestere a mecanicii pulmonare si a tolerantei la efort dupa aceasta interventie. Folosirea ventilatiei cu presiune negativa pentru perioade de pâna la 8h/zi, 2 zile consecutiv, s-a dovedit ca amelioreaza schimburile gazoase, forta musculara si adaptabilitatea ventilatiei pe o perioada de mai multe zile. Ventilatia cu presiune negativa este mai eficienta la pacientii cu hipercapnie si când sunt luate masuri pentru a dovedi ca suportul mecanic ajuta la relaxarea reala a muschilor respiratori. Pacientii care nu îsi pot sincroniza fluxul în caile aeriene superioare cu ventilatia cu presiune negativa prezinta apnee obstructiva în somn, ca o complicatie a acestei forme de tratament.

INSUFICIENTA RESPIRATORIE ACUTA LA PACIENTII CU BRONSITA, EMFIZEM SI OBSTRUCTIE DE CAI AERIENE

DIAGNOSTIC Desi poate fi presupus pe baze exclusiv clinice, diagnosticul exact de insuficienta respiratorie acuta în obstructia cronica a cailor respiratorii se face prin masurarea gazelor din sângele arterial (Pao2 si Paco2) si a pH-ului, care trebuie interpretate în functie de starea cronica a pacientului. Deoarece cei mai multi pacienti au valori cronic scazute ale Pao2 si crescute ale Paco2, diagnosticul se face prin cuantificarea variatiei acestor parametri fata de starea obisnuita a pacientului respectiv, în ceea ce priveste oxigenarea, scaderea acuta a Pao2 de la 70 mmHg la 60 mmHg este un indicator al insuficientei respiratorii acute, la fel ca în scaderea acuta de la o valoare cronica de 6OmmHg la 40mmHg. Deci, scaderea Pao2 cu cel putin 10-15 mmHg indica insuficienta acuta respiratorie.

Deoarece compensarea renala a hipercapniei cronice duce la ajustarea valorilor pH-ului pâna la limitele normale, cresterea acuta a Paco2 se poate exprima prin valoarea pH-ului, daca nu exista concomitent acidoza metabolica. Ca o masura practica, orice grad de hipercapnie care asociaza un pH mai mic de 7,30 se considera insuficienta respiratorie acuta.

FACTORI PRECIPITANTI Cresterea volumului, vâscozitatii si/sau a purulentei secretiilor, probabil datorita infectiei arborelui traheobronsic, precede de cele mai multe ori insuficienta respiratorie acuta în bolile obstructive pulmonare cronice. Cresterea obstructiei cailor respiratorii, cu inflamarea acestora, însotita de secretii, pe fondul unei respiratii insuficiente, duce la cresterea gradului de hipoxie si la retentia de CO2. Agitatia, insomnia si agravarea dispneei catre insuficienta respiratorie sunt uneori tratate din greseala cu sedative sau narcotice, care la rândul lor pot grabi insuficienta respiratorie franca. De fapt, drogurile cu actiune deprimanta care reduc eficienta respiratorie trebuie evitate la pacientii cu boala pulmonara cronica obstructiva severa. Episoadele de poluare intensa a atmosferei pot conduce la insuficienta respiratorie, iar medicii care au în îngrijire pacienti cu bronsita severa si emfizem trebuie sa fie avizati de aparitia unor astfel de situatii.

Pneumonia, tromboembolismul, insuficienta ventriculara stânga si pneumotoraxul pot uneori precipita insuficienta respiratorie acuta si sunt greu de descoperit, daca nu sunt în mod special investigate. La toti pacientii cu insuficienta respiratorie, minimul de investigatii cuprinde radiografia toracica, electrocardiograma si examinarea sputei, pe lânga masuratorile gazelor sanguine.

TRATAMENT

Tratamentul insuficientei respiratorii acute consta din doua procese simultane: (1) mentinerea unor niveluri acceptabile ale ventilatiei si oxigenarii si (2) tratamentul infectiei, aspirarea secretiilor si înlaturarea factorului obstructiv.

Tratamentul hipoxiei Acesti pacienti au nevoie de O2 când sunt sever hipoxici, iar când teama de depresie respiratorie, data de înlaturarea stimulului hipoxie, este reala, trebuie totusi folosit O2, în cea mai mica concentratie posibila, pentru mentinerea Pa0z la 45-50 mmHg, în timp ce Paco , pH-ul si starea clinica sunt monitorizate îndeaproape. Se recomanda ca la început cresterea de P10 sa fie mica, de 0,24, lucru ce se poate obtine cu ajutorul unei sonde nazale cu 1-21 O2/min, sau mai precis cu masca Venturi 0,24. Aceste masti, bazate pe principiul lui Bernoulli, asigura o concentratie fixa de O2, indiferent de debitul acestuia, antrenând aerul direct proportional cu debitul de oxigen. Exista masti cu debit înalt (O2 + aer din mediul înconjurator), fiecare construita special pentru un anume F10 (0,24; 0,28; 0,35; 0,40). Chiar si cresterile nesemnifi­cative ale Pa0 , când încep de la valori foarte scazute, duc la cresterea continutului de O2 al sângelui din cauza formei curbei de saturatie oxigen-hemoglobina peste acest domeniu.

Odata cu cresterea oxigenarii la anumiti pacienti creste si Paco . Explicatia standard este ca aceasta crestere se datoreaza înlaturarii stimulului hipoxie al ventilatiei, care conduce mai departe la hipoventilatie. în timp ce acesta este cel mai important mecanism, date recente sugereaza ca în cursul oxigenoterapiei se modifica relatia ventilatie-perfuzie. Acest fenomen are loc din cauza disparitiei vasoconstrictiei arteriale pulmonare hipoxice în zonele initial cele mai slab ventilate, fenomen care duce la scaderea perfuziei în zonele initial mai putin hipoxice si care are au o ventilatie mai buna. Rezultatul este o crestere a ventilatiei ineficiente, care va duce la o ventilatie alveolara putin eficienta, în oricare din situatii, F10 trebuie crescut cât mai putin posibil, pâna la atingerea Paj, la o valoare în jur de 50 mmHg. Este de asteptat cresterea Paco care nu reprezinta un pericol daca pacientul este treaz. Majoritatea pacientilor pot fi tratati în acest mod conservativ cu rezultate excelente. Totusi, ocazional, cresterile mari ale Paco care pot aparea pot duce la stupor si coma. Acest fenomen se explica prin vasodilatatia cerebrala indusa de CO2, cu cresterea presiunii intracraniene, cu dezvoltarea edemului papilar, combinat cu efectele hipercapniei si hipoxiei asupra functiei cerebrale. Pacientii cei mai expusi la riscul de retentie a CO2 indusa de O2 sunt cei cu Pa0 sub 5OmmHg si concentratie de H+ peste 55nM (pH~7,26). Trebuie subliniat totusi ca în cazul aparitiei stuporului si a comei, întreruperea administrarii de O2 este cel mai nepotrivit mod de actiune. Odata cu instalarea narcozei datorate CO2, respiratiile sunt suficient de deprimate din cauza acestuia, deci pacientul nu va mai raspunde la alterarea rapida a hipoxiei si pot aparea aritmiile fatale, convulsiile si chiar moartea.

INTUBATIA ENDOTRAHEALA si VENTILATIA MECANICA

Acestea devin necesare la pacientii care nu raspund la tratamentul conservator si care au hipercapnie, cu obnubilare evidenta, înainte de a trece la ventilatia mecanica, dorintele si sperantele pacientului trebuie cercetate pe cât permit împrejurarile. Când exista o nesiguranta, se efectueaza totusi intubatia. Ventilatia poate fi întrerupta daca mai târziu se dovedeste a fi inutila sau contrara dorintelor pacientului.

Ventilatia neinvaziva poate fi încercata ca o alternativa la intubatia endotraheala. în absenta anxietatii, a cooperarii proaste, a disfagiei, hipoxemiei severe, instabilitatii hemodinamice sau a unei suferinte abdominale acute, majoritatea pacientilor cu obstructie cronica a cailor respiratorii si insuficienta respiratorie acuta pot fi tratati cu succes prin presiune continua pozitiva sau ventilatie, cu controlul volumului aplicat prin masca de O2.

La orice pacient intubat, ventilatorul trebuie reglat sa produca o concentratie a gazelor sanguine pentru sustinerea vietii, pentru a evita hiperinflatia si barotrauma. Volumul curent si ratele respiratorii trebuie mentinute la valori cât mai mici si un grad moderat de hipercapnie poate fi tolerat. Odata cu instituirea ventilatiei mecanice, volumul curent si frecventa trebuie alese pentru a asigura o scadere treptata a Paco2, numai pâna la nivelul obisnuit (ridicat) cronic al pacientului si nu pâna la valorile normale sau chiar sub acestea. Deoarece acesti pacienti au mecanisme compensatorii renale pentru hipercapnia lor cronica, valorile Paco2, apropiate sau mai mici decât cele normale duc la o alcaloza semnificativa, care poate duce la tahiaritmii severe si convulsii generalizate.

Controlul infectiilor, al bronhoconstrictiei si al secretiilor Asa dupa cum s-a spus anterior, mentinerea oxigenarii si a ventilatiei duce la câstigarea de timp pentru a începe îndepartarea secretiilor, bronhodilatatia si instituirea tratamentului antiinfectios. Indepartarea secretiilor se face fortând pacientul sa tuseasca sau cu ajutorul sondelor de aspiratie avansate de-a lungul traheei, care pe lânga aspirarea secretiilor stimuleaza si tusea, care aduce o noua cantitate de secretii la nivelul vârfului sondei. Avantajul, daca este vreunul, al folosirii agentilor mucolitici în aceasta situatie trebuie demonstrat. Totusi, agentii bronhodilatatori b 2- adrenergici s-a dovedit ca pot creste viteza de transport a particulelor pe suprafata mucociliara; si astfel, pe lânga bronhodilatatie, acesti agenti cresc clearance-ul secretiilor din caile respiratorii. Drenajul postural si percutia toracelui sunt alte metode aditionale folosite când secretiile sunt voluminoase, în scopul cresterii clearance-ului traheobronsic, volumului sputei peste cel produs prin tuse si pentru reducerea bronhoconstrictiei.

Bronhodilatarea cu agonistii b 2-adrenergici si/sau cu anti-colinergice pe cale inhalatorie a capatat un rol însemnat în tratamentul insuficientei respiratorii acute din obstructia cronica a cailor respiratorii. Utilitatea adaugarii teofilinei pe cale orala sau intravenoasa este controversata, dar în asociere cu bronhodilatatorii teofilina poate creste clerance-ul bronhopulmonar si poate ajuta la inducerea diurezei si la echilibrarea hemodinamica în caz de cord pulmonar cu insuficienta cardiaca, în afara unei pneumonii certe, folosirea antibioticelor este mai controversata la instalarea insuficientei respiratorii acute decât în recurentele infectioase, dar fara insuficiente acute. Totusi, trebuie adaugate antibioticele cu spectru larg atunci când germenii nu sunt cunoscuti sau izolati, sau eritromicina, daca se suspicioneaza Legionella sau micoplasmele.

Tratamentul complicatiilor Complicatiile aparute în cursul tratamentului insuficientei respiratorii acute sunt aritmiile cardiace (cel mai frecvent tahicardiile supraventriculare multifocale), insuficienta de ventricul stâng, embolia pulmonara, hemoragia gastrointestinala prin ulcer de stres. Aritmiile cardiace date de scaderea rapida a oxigenarii sau de cresterea pH-ului prin hiperventilatie pot fi evitate. Totusi, odata cu administrarea mai multor medicamente cu proprietati cardiotonice se pune întrebarea daca aritmiile nu cumva sunt corelate cu acestea. Mentinerea nivelului teofilinei sanguine între 10 si 15mg/l si folosirea b agonistilor selectivi, precum terbulatina sau albuterolul inhalator, pot minimaliza aceste efecte.

Insuficienta de ventricul stâng, de obicei atribuita aterosclerozei coronariene, cu infarct miocardic, hipertensiunii arteriale sistemice sau valvulopatiei aortice, este mai greu de apreciat în prezenta cordului pulmonar. Din fericire, îmbunatatirea functiei pulmonare si oxigenarea produc cel mai frecvent regresia hipertensiunii pulmonare si a insuficientei ventriculului drept si induc brusc diureza. Daca semnele de insuficienta congestiva persista sau se agraveaza dupa oxigenoterapie, continuarea tratamentului are în vedere insuficienta ventriculara stânga; evaluarea acestor pacienti se face prin ecocardiografie sau radioventriculografie, deoarece elementele obisnuite clinice si radiografice sunt obscure la acesti pacienti. Numai în prezenta unui schimb gazos adecvat si numai daca exista dovada ferma sau suspiciunea clinica puternica de insuficienta de ventricul stâng, se poate folosi digitala. Agentii diuretici trebuie de asemenea pastrati pentru insuficienta de ventricul stâng. Acestia produc invariabil alcaloza metabolica hipokalemica, hipocloremica, care duce la deprimarea travaliului ventilator si la trecerea catre asistare mecanica a ventilatiei.

Embolia pulmonara se presupune a fi frecventa în situatia insuficientei respiratorii acute si este foarte greu de detectat, iar semnele de cord pulmonar variaza în raport cu gradul disfunctiei pulmonare. Desi studiile ventilatiei - perfuziei cu probabilitate mica si intermediara sunt frecvente si nu sunt utile diagnosticului, studiile cu probabilitate mare sunt incerte în cazurile cu obstructie cronica a fluxului aerian, în aceasta situatie, poate fi de ajutor evaluarea neinvaziva a membrelor inferioare. Profilaxia cu doze mici de heparina trebuie folosita pentru a preveni embolia pulmonara.

Hemoragia gastrointestinala la pacientii cu obstructie cronica a cailor aeriene si insuficienta respiratorie acuta poate fi, în mod particular, severa. Considerarea acestei complicatii creste capacitatea de a o detecta si de a o trata repede. Antiacidele, agentii protectori, precum sucralfatul si/sau blocantii H2, au fost folositi pentru scaderea frecventei acestei complicatii.

Intreruperea ventilatiei mecanice La pacientii care au necesitat suport ventilator, procesul îndepartarii suportului mecanic este empiric. Oprirea ventilatiei mecanice nu se încearca pâna când pacientul nu este constient, iar schimburile gazoase si travaliul respirator nu se îmbunatatesc. Date precum raportul dintre frecventa respiratorie si volumul curent mai mic de 105, presiunea maximala inspiratorie orala mai mare de 20 cm H2O, capacitatea vitala mai mare de 10 ml/kg corp si volumul curent spontan mai mare de 5 ml/kg corp sunt multumitoare. Totusi, acesti indici au o acuratete de numai 70-80% si multi pacienti pot fi separati de ventilator, chiar cu parametrii inferiori celor descrisi anterior.

Imposibilitatea de a mentine schimbul gazos dupa îndepartarea suportului ventilator mecanic se poate explica adeseori, în primul rând se situeaza administrarea continua sau persistenta drogurilor sedative sau tranchilizantelor prescrise anterior pentru agitatie. Acestea trebuie întrerupte, asteptându-se un interval necesar metabolizarii lor. In al doilea rând, exista posibilitatea ca sonda endotraheala sa fie mica si sa imprime o rezistenta suplimentara, în acest caz, trebuie înlocuita cu o sonda mai mare. In al treilea rând se afla agravarea obstructiei cailor respiratorii si cresterea cantitatii de secretii; continuarea administrarii bronhodilatatoarelor si aspirarea cailor respiratorii elimina acest efect. In al patrulea rând este alcaloza metabolica, cu sau fara terapie diuretica, care se trateaza cu clorura de potasiu, în al cincilea rând este mentinerea pe durata asistarii ventilatorii a unor Pao2 si Paco2 prea mari, respectiv prea scazute. Aceasta poate fi evitata prin folosirea F102 suficient pentru a mentine Pao2 în jurul valorii de 60 mmHg si prin folosirea unei ventilatii asistate cu volume curente suficient de mici pentru a pastra Paco la nivelul propus (si anume acela care asigura un pH normal sau usor scazut), înainte de întreruperea ventilatiei mecanice, în al saselea rând sunt nutritia deficitara, hipokalemia, hipofosfatemia sau afectiunile neuromusculare care împiedica bolnavul de a face o respiratie eficienta sau care duc la oboseala muschilor respiratorii. Nutritia este desigur o problema de durata, care trebuie anticipata, în timp ce hipokalemia se trateaza simultan cu alcaloza metabolica. Hipofosfatemia este îndepartata prin administrare parenterala de fosfati sau prin administrare enterala de lapte smântânit. Fatigabilitatea musculara, în special a diafragmei, capteaza din ce în ce mai mult atentia. Din punct de vedere practic, miscarea paradoxala (spre interior) a abdomenului superior în timpul inspiratiei este un element clinic cheie. Datele experimentale sugereaza ca nivelurile terapeutice de aminofilina sau b 2 agonisii, precum fenoterolul, remit semnele de fatigabilitate, dar rolul stimulentelor respiratorii continua sa fie subiect de dezbatere, iar datele sunt neconcludente. La pacientii cu alterare importanta a functiei ventilatorii si care recupereaza, stimulentele pot fi administrate cu prudenta. Când exista alcaloza metabolica severa, se încearca acetazolamida, ca stimulent pe durata înlocuirii saline (NaCl). Medroxyprogesteronul, un stimulent central sau almitrina, un stimulator al chemoreceptorilor periferici, par sa fie lipsite de efecte secundare si în anumite circumstante chiar eficiente. Hipotiroidismul este o afectiune metabolica cu consecinte neuromusculare si este greu de diagnosticat în aceasta situatie clinica. Deci, orice proces îndelungat (trenant) de desprindere de pe ventilator trebuie sa duca la evaluarea functiei tiroidiene.

PROGNOSTIC

Ca regula generala, datele culese pe populatii largi arata o scadere lenta, dar continua, a functiei ventilatorii la pacientii cu obstructie cronica a cailor respiratorii. Desi lenta, alterarea functiei ventilatorii în timp depaseste procesul normal legat numai de vârsta, în general, probabilitatea aparitiei episoadelor de insuficienta respiratorie creste când VEMS scade sub 25% din valoarea normala prezisa. Desi mortalitatea intraspitaliceasca în ultimii 20 ani este înjur de 10% pentru un singur episod si supravietuirea la 5 ani dupa episodul initial de insuficienta respiratorie este de 15 pâna la 20%, sindromul clinic este deosebit de important pentru determinarea prognosticului atât pe termen lung, cât si pe termen scurt. Presiunea arteriala pulmonara este un determinant important al prognosticului la pacientii cu obstructie cronica de cai respiratorii. Asa cum s-a spus mai sus, pacientii cu predominanta emfizemului au un prognostic mai prost dupa debutul insuficientei respiratorii decât cei cu predominanta bronsitei, în fiecare dintre cele doua cazuri, oxigenoterapia de durata la cei cu hipoxemie severa duce la prelungirea vietii si la cresterea calitatii acesteia.

VARIANTE DE EMFIZEM SI BOALA OBSTRUCTIVA DE CAI RESPIRATORII

Pe lânga formele centroacinara si panacinara, descrise mai sus, au mai fost descrise si alte modele structurale, mai putin importante din punct de vedere functional. De obicei, exista o supradistensie si o distructie a septurilor alveolare în regiunile pulmonare care înconjoara tesutul cicatriceal (emfizemul cicatriceal sau paracicatriceal) sau de-a lungul marginilor unui acin (emfizemul paraseptal). Ultima dintre cele doua forme, când apare la nivelul suprafetei pleurei viscerale, poate predispune la episoade de pneumotorax spontan. Copiii fac rareori pneumotorax „cu supapa" într-o bronhie lobara, care duce la distensie rapida, amenintatoare de viata (emfizemul congenital lobar).

Emfizemul unilateral poate fi un element descoperit întâmplator la examenul radiologie (sindroamele Macleod sau Swyer-James). Deoarece în aceasta situatie caile respiratorii sunt normale ca numar si structura, dar alveolele sunt reduse ca numar, aceasta forma de emfizem unilateral a fost atribuita bolilor aparute pâna la vârsta de 8 ani, când alveolele sunt normal crescute numeric, în aceste situatii, supradistensia si distructiile septului alveolar nu sunt prezente, deci nu este valabila definitia emfizemului. Mai frecvent, artera pulmonara de partea afectata este hipoplazica. Desi de obicei este un element gasit accidental, plamânul afectat poate fi supus unor infectii repetate, deci excizia chirurgicala poate fi indicata.

EMFIZEMUL BULOS Spatiile aeriene confluente, cu diametrul mai mare de l cm, rar sunt congenitale, dar cele mai multe se asociaza cu emfizemul generalizat sau cu procese fibroase progresive. Cresterea gradata a diametrului acestor spatii aeriene (sau bule) rezulta din tractiunea exercitata de zone cu proprietati elastice mai bune, acestea pierzând din volum pe masura ce bulele de emfizem cresc, în gradele avansate de invaliditate, bulele ating dimensiuni mari si atunci când fie examinarea aerului din lobul respectiv, fie evaluarea ventilatiei si perfuziei arata o functie pulmonara restanta satisfacatoare în regiunile fara bule, excizia chirurgicala a bulei poate duce la o îmbunatatire functionala. De obicei, beneficiul este tranzitor, din cauza aparitiei si extinderii unei alte bule de emfizem dupa momentul operator.

SINDROAME OBSTRUCTIVE DIFUZE DIVERSE Bronsiolita obliteranta reprezinta obstructia extinsa de origine inflamatorie si fibrotica a cailor respiratorii mici. S-a crezut initial ca acest sindrom se limiteaza la acele persoane care au suferit infectii virale severe în copilarie, în special cu virusul paragripal. Totusi, mai recent, acest sindrom a mai fost descris la adultii cu artrita reumatoida. Raspunsul la tratamentul bronhodilatator este slab, asa cum rezulta din studiile histopatologice, iar insuficienta respiratorie fatala apare de obicei în interval de doi ani. Au existat rapoarte care sugereaza o relatie între terapia cu penicilamina si aparitia bronsiolitei obliterante la pacientii cu artrita reumatoida; totusi, este clar ca acest sindrom poate aparea la pacientii care nu au primit vreodata penicilamina.

Un sindrom cu histopatologie similara a fost descris la transplantatii medular cu transplant autolog. Desi cel mai frecvent pneumonia interstitiala si fibroza sunt sechelare, s-a dovedit ca anumiti pacienti dezvolta un tablou de bronsiolita obliteranta. Se pare ca aparitia acestui proces se înregistreaza cel mai frecvent în situatia sindromului cronic grefa-contra-gazda; totusi, este clar ca obstructia difuza a cailor respiratorii a aparut fara legatura cu acest sindrom la primitorii de transplant medular.

INAPOI