PNEUMOTORAXUL

Pneumotoraxul este definit prin prezenţa de aer īn spaţiul pleural.

Pneumotoraxul spontan apare fără un traumatism toracic īn antecedente. Un pneumotorax spontan primar apare la un individ fără o boală de bază pulmonară cunoscută, īn timp ce un pneumotorax spontan secundar apare la un individ cu o afecţiune pulmonară cunoscută. Pneumotoraxul traumatic se regăseşte īn traumatismele penetrante sau nepenetrante ale toracelui. Pneumotoraxul compresiv este pneumotoraxul la care presiunea este pozitivă īn interiorul spaţiului pleural pe toată durata ciclului respirator.

Pneumotoraxul spontan primar Pneumotoraxul primar spontan este de obicei produs prin ruptura bulelor apicale subpleurale, chisturi mici, dispuse īn sau imediat sub pleura viscerală. Pneumotoraxul spontan primar apare aproape exclusiv la fumători, ceea ce sugerează că există īntr-adevăr o suferinţă pulmonară subclinică. Aproape jumătate din indivizii care au făcut un episod de pneumotorax spontan primar vor face recurenţe. Tratamentul iniţial recomandat pentru pneumotoraxul spontan primar este aspiraţia simplă. Dacă plămānul nu se expansionează după aspiraţie sau dacă pacientul are episoade recurente, se recomandă toracostomia, cu instilarea unui agent sclerozant, de exemplu doxiciclina. Toracoscopia sau toracotomia cu abraziune pleurală au o raţia de succes de aproape 100% īn prevenirea recurenţelor.

Pneumotoraxul spontan secundar Foarte multe cazuri de pneumotorax spontan secundar sunt date de bolile pulmonare cronice obstructive, dar practic orice afecţiune pulmonară se poate asocia cu pneumotorax. Pneumotoraxul la indivizii cu afecţiuni pulmonare preexistente este mai periculos decāt la indivizii normali, din cauza lipsei rezervei funcţionale pulmonare. Aproape la toţi pacienţii cu pneumotorax spontan secundar trebuie practicată toracostomia, cu instilarea unui agent sclerozant, ca doxiciclina sau talcul. Pacienţii cu pneumotorax spontan, primar sau secundar, la care persistă o fistulă sau la care plămānul nu s-a expansionat după 5 zile de la practicarea toracostomiei, sunt candidaţi la toracoscopie cu rezecţie şi abraziune pleurală.

Tabelul 262-1

Diagnosticul diferential al revarsatelor pleurale

Revarsat pleural transudat

  1. Insuficienţă cardiacă congestiva
  2. Ciroza
  3. Sindrom nefrotic
  4. Dializa peritoneala
  5. Obstructia de vena cava superioara
  6. Mixedem
  7. Embolie pulmonara
  8. Urinotorax

Revarsat pleural exsudat

1.Neoplazii

2. Boli infecţioase

3. Embolizări pulmonare

4. Afecţiuni gastrointestinale

5. Boli vasculare de colagen

6. Sidrom posttraumatic cardiac

7. Expunere la azbest

8. Sarcoidoză

9. Uremie

10. Sindromul Meigs

11. Sindromul unghiilor galbene

12. Afecţiuni pleurale induse medicamentos

13. Trapped lung

14. Radioterapie

15. Arsuri electrice

16. Hemotorax

17. Leziuni iatrogene

18. Sindrom de hiperstimulare ovariană

19. Boala pericardică

20. Chilotorax

Pneumotoraxul traumatic Pneumotoraxul traumatic este secundar traumatismelor penetrante sau nepenetrante ale toracelui. Pneumotoraxul traumatic se tratează prin toracostomie cu tub de dren. In caz de hemopneumotorax, se va monta un tub de dren īn partea superioară a hemitoracelui, pentru evacuarea aerului, iar celălalt īn partea inferioară a hemitoracelui respectiv, pentru drenarea sāngelui. Pneumotoraxul iatrogen este o variantă de pneumotorax care devine din ce īn ce mai frecventă. Cauzele cele mai frecvente sunt biopsiile transtoracice, toracocentezele si montarea cateterelor centrale intravenoase. Modalităţile de tratament variază īn funcţie de severiate, de la observaţia simplă, la suplimentarea aportului de oxigen, aspiraţie şi pānă la toracostomie, cu tub de dren a cavităţii toracice.

Pneumotoraxul în tensiune Apare de obicei legat de ventilarea mecanică sau la manevrele de resuscitare. Presiunea pozitivă intrapleurală este ameninţătoare de viaţă, din cauză că ventilaţia este sever compromisă şi că presiunea pozitivă se transmite mediastinului, ceea ce duce la scăderea īntoarcerii venoase la inimă şi la scăderea debitului cardiac.

Dificultatea ventilaţiei mecanice īn timpul manevrelor de resuscitare şi presiunea īnaltă īn timpul inspirului pe parcursul ventilaţiei mecanice sugerează diagnosticul. Diagnosticul se face pe baza examenului fizic al pacientului, care pune īn evidenţă un hemitorace mărit, fără murmur vezicular, cu īmpingerea mediastinului către partea opusă. Pneumotoraxul compresiv trebuie tratat ca o urgenţă medicală. Dacă presiunea īn cavitatea pleurală nu este redusă, pacientul poate deceda prin scăderea debitului cardiac şi hipoxemie avansată. Se introduce un ac gros īn spaţiul pleural prin spaţiul intercostal II, anterior. Dacă pe ac iese o cantitate mare de aer după puncţie, diagnosticul este confirmat. Acul trebuie lăsat pe loc pānă la inserţia unui tub de toracostomie

INAPOI